YHDISTYS
Nurmeksen kesäisen kulttuuritapahtuman taustaorganisaationa on Nurmeksen Kesämusiikin ja Kesäakatemian Kannatusyhdistys ry, jonka jäseneksi sinäkin voit halutessasi liittyä! Kannatusyhdistyksen jäsenenä otat kantaa Kesäakatemian ja Kesämusiikin merkityksen puolesta ja voit osallistua yhdistyksen jäsenenä sen hallintoon. Jäsenyyden vahvistaa valtuusto ja vuotuisesta jäsenmaksusta päättää yhdistyksen vuosikokous.
Historiaa
Kirjoittanut valtuuston vpj, teologian tohtori Kyllikki Tiensuu
Nuoresta Musiikista Kesäakatemiaksi
Nurmeksen perinteistä rikas musiikkielämä teki kesällä 1997 uuden aluevaltauksen. Kuhmon Kamarimusiikin luoja, sellisti Seppo Kimanen oli edellisenä kesänä konsertoinut Jean Sibelius -kvartettinsa kanssa Nurmeksen evankelisella opistolla. Yhdessä opiston kurssisihteerin ja suuren kamarimusiikin ystävän Kristiina Vuorelan kanssa Kimanen ideoi silloin lasten ja nuorten kamarimusiikkileirin. Se järjestettäisiin kansanopistokurssina vuosittain Nurmeksen evankelisella opistolla. Ajankohta olisi aina viikko ennen Kuhmon Kamarimusiikkia. Kurssilla olisi mahdollisuus saada sieltä opettajakaartiinsa useita taiteilijoita.
”Nurmeksen Nuori Musiikki” -tapahtumasta tuli heti perinne, joka jatkui opistolla kesästä toiseen. Kristiina Vuorela hoiti toiminnanjohtajan tehtävät. Hän onnistui hankkimaan tapahtumalle tärkeitä apurahoja, mm. Jenny ja Antti Wihurin rahastosta, Suomen Kulttuurirahastosta ja sen Pohjois-Karjalan rahastosta, Pohjois-Karjalan läänin taidetoimikunnalta sekä Valtion säveltaidetoimikunnalta. Nurmeksen kaupunki, seurakunnat ja paikalliset liikkeet ja yhdistykset alkoivat tukea toimintaa. Kristiina onnistui myös rekrytoimaan suuren joukon kurssilla tarvittavia talkoolaisia.
Kurssin ohjelmajärjestelyt pysyivät pitkään samanlaisina: kukin kurssilainen sai päivittäin oppitunnin verran yksityisopetusta; päivät täyttyivät opetuksen lisäksi harjoituksista, myös leiriorkesterissa; tärkeä osa opetusta ovat aina olleet opettajien pitämät konsertit. Alun perin viikon mittainen leiri pidennettiin kymmenpäiväiseksi. Evankelisen opiston lisäksi konsertteja pidettiin vuosien mittaan mm. Nurmeksen, Lieksan ja Valtimon kirkoissa, Nurmes-talossa, Kyrölän vanhainkodissa, Puukarin Pysäkillä ja Männikkölän pirtissä. Vuosina 1998 ja 1999 kurssien osanottajilla oli tilaisuus koesoittoon pääsystä lontoolaisen Purcell Schoolin stipendiaatiksi. Jälkimmäiseltä kurssilta yksi opiskelija saikin stipendin.
Opiston tiloissa ilmenneiden kosteusongelmien vuoksi kurssipaikaksi vaihtui vuonna 2007 Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskus, sekin kauniissa maisemassa Pielisen rannalla. Toiminnanjohtajana jatkoi Kristiina Vuorela. Nurmeksen evankelisen opiston ystävät ry. tuotti tapahtuman aina vuoteen 2009 saakka. Silloin kävi ilmi, ettei yhdistys enää taloudellisista syistä pystyisi tehtävässä jatkamaan.
Vuosi 2010 oli kohtalon vuosi: jatkuisiko musiikkileiri vai annettaisiinko sen opiston lakkautumisen myötä loppua?
Tässä kriittisessä vaiheessa Nurmeksen evankelisen opiston ystävät ry:n puheenjohtaja kirkkoherra Raimo Kemppainen – jo vakavasti sairaana – kääntyi laivuri Matti Turusen puoleen: ”Pidäthän huolen siitä, että Nurmeksen Nuori Musiikki jatkuu.”
Matti Turunen, joka silloin luotsasi Nurmeksen maineikasta Musiikkiyhdistystä, kääntyi asiassa tämän yhdistyksen puoleen. Vuonna 2011 sen harteille siirtyi vastuu musiikkikurssin toteuttamisesta.
Matti Turusen löytö vaikean siirtymäkauden toiminnanjohtajaksi oli nurmekselaissyntyinen, kansainvälistä uraa tehnyt kauppatieteiden maisteri Heikki Masalin. Kun Musiikkiyhdistys halusi vapautua järjestämisvastuusta, tapahtumalle päätettiin perustaa oma taustaorganisaatio Nurmeksen Kesäakatemian Kannatusyhdistys ry. Sen säännöt rekisteröitiin 2015. Toiminnanjohtajana jatkoi Heikki Masalin, joka hoiti hyvin haasteellista tehtävää kaikkiaan kymmenen vuotta. Masalinin seuraajaksi kutsuttiin musiikin maisteri Jaana Luuppala vuonna 2020.
Jaanan jouduttua jättämään tehtävä äkillisesti, toimintaa ovat ansiokkaasti luotsanneet Ritva Koistinen ja Taina Viinisalo.
2010-luvulle siirryttäessä nuorison musiikkileiri muuntui vähitellen musiikkiakatemiaksi: kurssilaisiksi ei enää hakeutunutkaan pelkästään vasta-alkajia vaan entistä enemmän pitkälle ehtineitä ja monia muusikon ammattiin tähtääviä. Opetuksen taso nousi ja taiteilijoiksi on valikoitunut kotimaisia ja kansainvälisiä huuippumuusikoita. Nurmeksen Nuori Musiikki muuttui Nurmeksen Kesäakatemiaksi, jonka osanottajat voivat halutessaan käyttää kurssin opintoja osana Sibelius-Akatemian opintojaan. Kesäakatemia kestää nykyään kahdeksan päivää. Opiskelijat saavat kukin 5 henkilökohtaisen instrumenttinsa oppituntia ja lisäksi he voivat valita opetusta monipuolisesta työpajatarjottimesta.
Kesäakatemian rinnalle on vuosien saatossa rakennettu korkeatasoinen musiikkifestivaali, Nurmeksen Kesämusiikki, joka houkuttelee vuosi vuodelta kasvavan määrän kuulijoita. Kesämusiikin tarjonnan seuraaminen ja kuunteleminen, sekä festivaaliohjelmaan integroidut oppilaskonsertit ovat edelleen myös tärkeä osa Kesäakatemian opiskelijoiden koulutusta. Yksi Kesäakatemian kohokohtia oli kesällä 2015, jolloin Kaija Saariaho opetti kurssilla säveltämistä.
Monet ovat ottaneet tavakseen tulla ensin Nurmeksen tapahtumaan ja siirtyä sitten Kuhmon Kamarimusiikin musiikkitarjontaan.
Vuosien varrella kuulijoiden kokemukset tiivistyvät edesmenneen Kristiina Vuorelan sanoihin: ”Saamme kuulla ikimuistoisia konsertteja, seurata nuorten muusikoiden edistymistä ja viettää iloisia päiviä erilaisten ihmisten kanssa, joita yhdistää rakkaus musiikkiin.”
Taiteelliset johtajat:
Elina Sofia Kimanen 1997
Helen Lindén-Pons 1998–2003
Folke Gräsbeck 2004
välivuosi 2005
Roi Ruottinen 2006
Asko Heiskanen 2007–2009
välivuosi 2010
Reka Szilvay 2011
Tuija Hakkila 2012–2015, 2017, 2019, 2022
Anna Laakso 2016, 2018, 2020, 2021, 2023
Tuottajat:
Nurmeksen evankelinen opisto ja
Nurmeksen evankelisen opiston ystävät ry 1997–2009
Nurmeksen Musiikkiyhdistys 2011–2014
Nurmeksen Kesäakatemian Kannatusyhdistys 2015–
Toiminnanjohtajat:
Kristiina Vuorela 1997–2009
Heikki Masalin 2011–2020
Jaana Luuppala 2020–2021
Ritva Koistinen (nimikkeellä tuottaja) 2021
Taina Viinisalo 2021->
Yhdistysfaktaa
Nurmeksen Kesämusiikin ja Kesäakatemian Kannatusyhdistys ry (Y-2723488-6, rekisteröity 2.9.2015)
Yhdistyksen tarkoituksena on:
edistää vapaan sivistystyön ja taide- ja musiikkikoulutuksen keinoin luovaa ilmaisua ja sen opetusta, tuoda musiikkia erilaisten yleisöjen ulottuville ja siten myötävaikuttaa alueen ja Itä-Suomen sivistykselliseen, yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen edistykseen sekä tukea aatteellisesti suomalaista musiikkielämää ja sen kansainvälisiä suhteita.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
ylläpitää Nurmeksen Kesäakatemian & Konserttien toimintaa sekä järjestää koulutus- ja keskustelutilaisuuksia ja konsertteja ja harjoittaa yhteistyötä ja -kehittämistä verkottumalla alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti yhteiset näkemykset jakavien alan yhteisöjen ja muiden toimijoiden kanssa.
Yhdistyksen hallitus 2023
Sakari Koistinen, puheenjohtaja
Katja Tolvanen, varapuheenjohtaja
Matti Makkonen, jäsen
Kirsi Partanen, jäsen
Laura Sinisalo, jäsen
Kaija Kokkonen, jäsen
Tiina Sormunen, jäsen
Marjo Säkkinen, jäsen
Yhdistyksen toimintaa tukeva toimikunta 2022
Kaupunginhallituksen pj Matti Kämäräinen
Professori Kyllikki Tiensuu