top of page

MIKAEL HELASVUO

Huilu ja traverso / Flute and traverso

Mikael Helasvuo on opiskellut huilunsoittoa Juho Alvaksen, Frantisek Cechin ja Aurèle Nicoletin  johdolla. Ammattimuusikon uransa hän aloitti  Helsingin Kaupunginorkesterissa v. 1973, siirtyen sittemmin Suomen Radion Sinfoniaorkesterin soolohuilistiksi, missä virassa hän toimi  vuoteen 1988 saakka. Kamarimuusikkona ja solistina Mikael Helasvuo on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa ja Kaukoidässä. Hän on kanta- ja ensiesittänyt pitkälti toista sataa uutta huiluteosta, mistä ansioista hän sai Suomen säveltäjät ry:ltä Madetoja- palkinnon  1992. Vuonna 1993 Tasavallan presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia-mitalin. Helasvuo on Sibelius- akatemian puhallinsoitinten professori emeritus. Hän työskentelee   konsertoiden ja levyttäen sekä perinteisen että modernin ohjelmiston parissa ja on kysytty vieras kansainvälisillä mestarikursseilla ja musiikkikilpailujen tuomaristossa. Alkuperäissoittimin hän toimii 1700- ja 1800-luvun  musiikin tulkkina puhallinkvintetti Schratin ja barokkiyhtye Il Pomodoron jäsenenä. Hän on myös spektrimusiikkiin erikoistuneen MikroEnsemblen jäsen.


Mikael Helasvuo has studied flute under Juho Alvas, Frantisek Cech and Aurèle Nicolet. He started his career as a professional musician in the Helsinki City Orchestra in 1973, later moving to solo flutist of the Finnish Radio Symphony Orchestra, a position he held until 1988.

In 1993, the President of Finland awarded him the Pro Finlandia medal. Helasvuo is a professor emeritus of wind instruments at the Sibelius Academy. He works on concerts and recordings of both traditional and modern repertoire and is a sought-after guest at international master classes and on the jury of music competitions. As an original player, he acts as an interpreter of 18th and 19th-century music as a member of the wind quintet Schrat and the baroque ensemble Il Pomodoro. He is also a member of MikroEnsemble, which specializes in spectral music.

MIKAEL HELASVUO
bottom of page